BAHAN-BAHAN :
1 ekor ayam
1 biji santan kelapa (diambil santanya)
1 paket kari kurma
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit buah keras dan sedikit air asam jawa
1 1/2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
3 biji bunga cengkih
2 biji bawang besar
CARA MEMBUAT :
1. Tumiskan bawang hingga naik bau dan masukkan kari kurma, buah pelaga, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Gorengkan bahan-bahan tadi selama dua minit.
2. masukkan ayam dan biarkan selama 10 minit. setelah air ayam hampir kering, masukkan santan, sedikit garam dan air asam jawa tadi dan kacau hingga mendidih.
3. Setelah itu masukkan bawang besar yang dipotomg empat dan buahkeras yang ditumbuk.
4. Setelah semua bahan dimasukkan biarkan hingga 20 minit dan sedia untuk dihidangkan.
Perginya Mak Ajah … Alfatihah
5 years ago
0 comments:
Post a Comment