CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday, February 17, 2010

Daging Masak Kicap


BAHAN-BAHAN :

300 gram daging-dipotong nipis-nipis
2 biji ubi kentang-dipotong dadu
1 batang lobak merah-dipotong dadu
1 biji bawang besar-dihiris
2 kuntum bunga cengkih
1 sudu kecil tepung jagung
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar kicap pekat
2 cawan air
Sedikit garam

CARA MEMBUAT :

1. Daging digaulkan dengan garam, lada hitam dan kicap. Perapkan selama 1/2 jam.
2. Panaskan minyak dan masak daging hingga kering airnya.
3. Tuangkan air serta masukkan bunga cengkih, biarkan sehingga daging empuk.
4. Masukkan ubi kentang serta lobak merah, kacau biar rata masukkan bawang besar.
5. Akhir sekali tuangkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails